In de jaren ’80 besloot een Zweedse fabrikant van slaapzakken om een produktielijn te starten in Zevenaar, Nederland. Een aantal mensen van het eerste uur besloot dat er voldoende ruimte op de markt was voor een nieuw initiatief, splitsten zich af en startten een eigen onderneming die we nu kennen als: The Nomad Company.
Ontstaan vanuit een kleinschalige productie van kwalitatief hoogwaardige slaapzakken werd in de jaren ’80 als snel furore gemaakt met 3D-Polarsoft, kunststof gevoerde slaapzaken. Deze introductie leidde tot betaalbare, lichte, compacte slaapzakken die de naam en faam van Nomad snel deed groeien.
Gefundeerd op een stevige basis ontwikkelde Nomad een volledige reis- en kampeeruitrusting lijn waar naast slaapzakken ook tenten, rugzakken, kleding en schoenen een vaste plaats kregen: alle voorzien van het karakteristieke logo met de nomade (Toeareg) impressie.
Vele aansprekende praktijktests volgden, waaronder (vaak extreme) klimexpedities zoals de eerste Nederlandse vrouwelijke expeditie en solo beklimmingen van 8.000-ers in alpine stijl. Duurzaamheid werd getoetst tijdens diverse uitputtingslagen zoals Parijs-Dakar, de Whitbread Round the World zeil race en de Nomad Noordpool ’97 expeditie die de eerste Nederlanders te voet op het noordelijkste puntje van de aarde bracht.
De laatste klimexpeditie die Nomad heeft gesponsord vond plaats in 1998, de Dutch Hago Gasherbrum Expedition. Een belangrijke doelstelling van deze expeditie was om de top van de Gasherbrum I te halen maar ook om afval van die expeditie en van voorgaande expeditie’s mee naar beneden te nemen.
Dat wij Nomad graag in onze collectie hebben willen opnemen heeft zijn oorzaak in de uitgangspunten die inmiddels diep in de Nomad bedrijfscultuur zijn geworteld: het produceren van mooie, duurzame outdoor kleding, met de best mogelijke prijs-kwaliteit verhouding én met respect voor mens, natuur en milieu.
Dit vertaalt zich in het motto ‘good gear = less waste’, het streven om hoogwaardige materialen te gebruiken om kwalitatief hoogwaardige artikelen te produceren die lang mee gaan. Bij Nomad dus geen trendgevoelige modeartikelen die nog niet één seizoen meegaan, maar weg van de wegwerpcultuur te kiezen voor kleding die ontworpen is voor langdurig en dus duurzaam gebruik.
In de bedrijfsvoering maakt Nomad zelf keuzes gericht op verantwoord produceren, o.a. door te kiezen voor biologische productiematerialen zoals biologisch katoen en verantwoord geproduceerd bamboe, in een ‘schoon’ productieproces. Om in deze doelstelling te slagen heeft men in 2007 aansluiting gezocht bij MADE-BY, een Europese non-profit organisatie die zich heeft gespecialiseerd in het ondersteunen van met name kledingproducenten op dit gebied.
MADE-BY helpt Nomad bij hun streven om productieprocessen zo min mogelijk milieubelastend te maken en helpt bij het ontwikkelen van sociaal-economisch verantwoorde productieketens, in alle werelddelen. Sociaal economisch verantwoord houdt in dat medewerkers in de gehele productieketen in een schone, veilige werkomgeving hun arbeid kunnen verrichten, dat zij een eerlijke beloning krijgen en normale werktijden kennen met voldoende pauzes zodat er geen sprake kan zijn van uitbuiting. Het MADE-BY netwerk helpt om (toe-)leveranciers te vinden die deze doelstellingen onderschrijven.
Tot slot is het goed om te weten dat Nomad al sinds 2004 CO2 compensatie inkoopt voor al haar zakelijke vluchten en avontuurlijke reizen die Nomad sinds 2005 organiseert. Hiertoe werkt men samen met Trees for All.
Wil je meer weten, kijk dan eens op www.nomad.nl